2014

De Mexicaanse onderzoeksjournaliste Anabel Hernández zal op 2 mei, tijdens de viering van de Dag van de Persvrijheid in Amsterdam, een donatie ontvangen van het Hans Verploeg Memorial Fund. De prijs wordt uitgereikt door Sanne Verploeg, dochter van Hans Verploeg (1945-2010).

Annabel Hernández

Anabel Hernández (1971) schrijft voor Mexicaanse tijdschriften en kranten over misstanden in Mexico: slavenarbeid, seksueel misbruik, politieke corruptie, georganiseerde misdaad en drugskartels. Haar bekendste boek is het in 2010 verschenen en in 2012 in het Engels vertaalde boek Narcoland, over de drugsoorlog in haar land. In 2012 won ze de Golden Pen of Freedom Award die jaarlijks wordt uitgereikt door de World Association of Newspapers and News Publishers.

Permanente beveiliging

Hernández ontvangt de Hans Verploeg Memorial Fund-prijs omdat ze een journalistieke held is. Met gevaar voor eigen leven en het leven van haar familie stelt zij misstanden aan de kaak in een land waar de grenzen tussen misdaad en politie/justitie diffuus zijn.
Sinds zij over de drugskartels schrijft, staat ze onder permanente beveiliging en lopen er dag en nacht bodyguards met haar mee. De Mexicaanse regering heeft aangegeven te willen stoppen met de beveiliging.
Hernández blijft schrijven omdat ze het belangrijk vindt dat de bevolking in Mexico weet wat er gebeurt in hun eigen land. Uiteindelijk gelooft zij in de kracht van het volk. Hernández is niet de enige journalist in Mexico die te maken heeft met geweld. “In de afgelopen 12 jaar zijn meer dan 80 journalisten vermoord en meer dan 18 journalisten verdwenen”, aldus Hernández.

2013: Zhanna Litvina voor de Belarusian Association of Journalists »
2012: Portret van Turkse journalisten en vertaling gevangen krant »