Doelstellingen Hans Verploeg Memorial Fund

Op 6 maart 2012 ontving Hans Verploeg postuum de Prijs van het Vrije Woord. Een prijs die eens in de vijf jaar wordt uitgereikt door het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. De eerste prijswinnaar in 2007 was Mr. Max van der Stoel, voormalig Minister van Staat, oud Minister van Buitenlandse Zaken, ambassadeur van Nederland bij de Verenigde Naties, die zijn leven lang ijverde voor de mensenrechten.

De prijs van het Vrije Woord werd mede mogelijk door Nederlandse Vereniging voor Journalisten, Nederlands Uitgevers Verbond, RTL, Wereldomroep en KRO. Door deze prijs werd de oprichting van het Hans Verploeg Memorial Fund een feit. Free Press Unlimited heeft zich als ondersteuner van het fonds aangesloten.

Het Hans Verploeg Memorial Fund heeft tot doel journalisten te steunen die een bijdrage leveren aan de persvrijheid in landen waar deze niet vanzelf spreekt. Het fonds zal jaarlijks op de Dag van de Persvrijheid (3 mei) een donatie doen aan een journalist of organisatie die past binnen de doelstelling van het fonds. De selectie hiervan wordt gedaan door het bestuur na advies van beroepsgenoten en in overleg met Free Press Unlimited, De NVJ en de IFJ.