Hans Verploeg: een mooi mens

Door Huub Elzerman, voorzitter Nederlandse Vereniging van Journalisten 2009- 2012

In de loop van 1980 trad er op het NVJ kantoor in Amsterdam een schuchtere Zeeuw aan. Een beetje de kat uit de boom kijkend, een tikje argwanend. Maar dat duurde niet lang. Hans Verploeg ontwikkelde zich binnen de kortste keren tot de onbetwiste leider van de NVJ. Nu, dertig jaar later, leze we in zijn overlijdensberichten over een gepassioneerd voorvechter van het vrije woord, een bevlogen mens, soms dwars, altijd humorvol.

Hij stond aan de wieg van Free Voice en Press Now, was actief in de International Federation of Journalists, In de Stichting Raad voor de Journalistiek, Het Persinstituut, de federatieraad van de FNV, het centrum voor Communicatie en Journalistiek - de lijst is bijlage na niet compleet – maar voor alles was hij het gezicht van de Nederlandse Vereniging van Journalisten. 25 jaar was hij op zijn post als stuwende kracht – en vaak als kundig coach – achter het bestuur, als teamleider op het secretariaat en als belangenbehartiger achter vele, vele onderhandelingstafels. Een ware spin in het web, iemand die tot in details zijn invloed deed gelden als het maar ging over journalisten en het wel en wee van de vereniging. Hij was er altijd, om het even of het ging over internationale persvrijheid of over de noodzaak om vooral zelf, als beroepsgroep, de ethiek en de kwaliteit van het vak door zelfregulering te waarborgen.

Wie hem van nabij kende wist dat er achter die soms stugge, dwarse, zeer sportieve Zeeuw een ander mens schuil ging, vol humor, ironie en zelfspot. Iemand die gevoelig en hulpvaardig kon zijn,iemand die zich niet alleen bekommerde om het leed in de wereld, maar ook om het leed van heel dichtbij. Hij was, zoals in het overlijdensbericht van de NVJ staat: 'een mooi mens'.

Afgelopen dinsdag hebben we onder grote belangstelling, met vrienden van heinde en verre, afscheid van hem moeten nemen. Het was te vroeg, veel te vroeg.

We gedenken Hans als een goed mens, een overmoeibare medestrijder en vooral als een trouwe vriend.