2013

De voorvrouw van de BAJ Zhanna Litvina ontvangt € 5.000,- ter ondersteuning van de activiteiten van de vereniging en om in Wit Rusland een prijs toe te kennen aan de meest getalenteerde jonge onafhankelijke journalist van dit jaar.

De BAJ is opgericht in 1996 en is de onafhankelijke organisatie die journalisten ondersteunt in de uitoefening van hun werk. In Wit Rusland heerst een autoritair regiem waar sprake is van intimidatie en op alle manieren hinderen van journalisten in hun beroepsuitoefening. Het land staat op de lijst van Freedom House op een van de laatste plaatsen in de rij van persvrijheid. Er zijn over 2012 tal van incidenten gerapporteerd en mede op basis van de wetgeving, de politieke druk en de economische omstandigheden voor media komt Freedom House tot de conclusie dat het de status "Not Free" dient te worden toegekend.

BAJ en Zhanna Litvina hebben het afgelopen decennium meerdere prijzen ontvangen ter ondersteuning van hun werk. De financiële positie van de organisatie is momenteel zeer zwak. Met de prijs hoopt het Fonds extra aandacht te genereren voor de journalisten in Wit Rusland en samen met de IFJ en de OSCE meer geld en steun te mobiliseren.

2012: Portret van Turkse journalisten en vertaling gevangen krant »