Hans Verploeg

Hans Verploeg overleed 25 mei 2010. Hij wijdde zijn werkzame leven aan het verspreiden en beschermen van het vrije woord, nationaal en internationaal.

Hij was 25 jaar de onvermoeibare Algemeen Secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten en was medeoprichter van de Stichting Communicatie Ontwikkelingssamenwerking, die later overging in Free Voice, waarvan hij tot zijn overlijden in 2010 voorzitter was. Als bestuurslid van de Internationale Federatie van Journalisten, IFJ, hield Verploeg zich intensief bezig met de veiligheid van journalisten in bedreigde gebieden en aarzelde hij niet om regeringen aan te spreken wanneer zij journalisten het werken onmogelijk maakten en geen ruimte gaven aan het vrije woord. Voor zijn werk ontving Hans Verploeg op 6 maart 2012 postuum de Prijs van het Vrije Woord uitgereikt door het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort.

Voor Hans Verploeg was het beschermen van de persvrijheid meer dan werk, het was zijn manier van bestaan. Onrecht bestrijden, autoriteiten overtuigen, het menselijke eren.